Stamboom uitzoeken (familie stamboom uitzoeken)

Uw familie stamboom uitzoeken.

Onderzoek naar voorouders (genealogie) is leuk, maar kan ook bijzonder tijdrovend zijn, vooral als u vastloopt.

Als u hulp kunt gebruiken bij (een deel van) uw familie stamboom zijn onze diensten wellicht interessant voor u.

 Ik wil mijn stamboom laten uitzoeken, kan ik dan bij u terecht?

Dat kan inderdaad, maar alleen voor zover uw voorouders in Nederland hebben gewoond. Verzamel eerst de gegevens over uw ouders, grootouders en misschien ook overgrootouders. Zet alles wat u weet of thuis uit kunt zoeken op papier: hun volledige namen en data van geboorte, huwelijk en overlijden. Met deze gegevens kunnen wij aan de slag. Ook is het raadzaam om eerst de pagina “wat hebben wij nodig” door te nemen voor u contact zoekt.

 

 

Wapen familie van Erp

 


Je familie stamboom uitzoeken = je voorouders terugvinden.

Er zijn meerdere variatie’s in wat je kunt uitzoeken:
Stamboom = alle nakomelingen in mannelijke lijn van de verste rechtstreekse voorvader
Kwartierstaat = al je voorouders: de ouders, grootouders, enz van zowel je vader als je moeder
En zo is er nog veel meer, bv moederreeks, parenteel, enz.

In 1811 werd door Napoleon de Burgerlijke Stand ingevoerd, en ook werd toen elke Nederlander verplicht een achternaam te kiezen voor zichzelf en zijn minderjarige kinderen. Meerderjarigen mochten die zelf uitkiezen. Zodat het ook voorkwam dat kinderen uit 1 gezin verschillende achternamen kozen.

Voor die tijd hadden mensen in bepaalde delen van het land al een achternaam, die ze gewoon hielden. In andere delen, m.n. agrarische gebieden, gebruikten ze vaak ipv een achternaam een patroniem: De voornaam van de vader werd de achternaam van het kind. Dus een zoon van Hendrik Jans zou Jan Hendriks kunnen heten.

Je begint met alles te noteren wat je weet, en te weten kunt komen: de namen van je grootouders, je overgrootouders, en de plaats/datum van hun overlijden, huwelijk en geboorte.

Ben je ver genoeg terug (voor een geboorte is dat 100 jaar) dan ga je naar het Rijksarchief van de provincie waar ze woonden.

Stel je weet wanneer je overgrootouders getrouwd zijn, dan zoek je in het archief hun huwelijksacte op. Daarin staat wie hun ouders waren. Dan zoek je de huwelijksakte van die ouders op. Daarin staan dan weer de namen van hun ouders.

Kom je voor 1811 dan is dat ook allemaal in het Rijksarchief van hun provincie te vinden, want daar zijn ook copies van de kerkboeken (doop- trouw en begraafregisters) ter inzage. En zo ga je stapje voor stapje terug. Bij een geboorte staat wie de ouders waren. Met die 2 namen kun je hun huwelijk dan weer opzoeken.

Belangrijk is ook om de andere kinderen van een echtpaar te zoeken, want vaak werden vroeger de kinderen vernoemd: oudste zoon naar vader van vader, oudste dochter naar moeder van moeder. 2e zoon naar pa van ma, 2e dochter naar ma van pa. Zodat dat een aanwijzing geeft hoe de opa’s en oma’s geheten kunnen hebben.

Dit is even in het kort, met meer dan 20 jaar ervaring in genealogie zou ik het nog wel veel uitgebreider kunnen toelichten, maar dat doen we wel zodra we samen op onderzoek gaan.

 

Hoogachtend,

Terry van Erp


 

Laat uw stamboom uitzoeken door ons, neem contact op met Terry van Erp voor meer informatie

Komen uw voorouders uit Nederland, dan is het mogelijk dat wij een kwartierstaat maken van uw voorouders.

Een kwartierstaat van 6 generaties kost  200.- Euro exclusief btw.

(Dit is inclusief een cirkeldiagram en een complete uitdraai van alle gegevens.)

Wat hebben wij van u nodig voor dit onderzoek.

Wat koste het?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *