Genealogie van de familie van Erp

Uittreksel van het "Annuaire de la Noblesse belge" - 1883

Dit uittreksel is in het Frans uitgegeven, bij de drukkerij Felix Callewaert Sr.Industriestraat 26. Brussel, eveneens in 1883. U vindt het hier vertaald en verbeterd. (1996-1997-1998 door Terry van Erp)

Wapen: In zwart. Een schuinkruis of Sint Andrieskruis geruit van zilver en keel.

Helmteken: Een kop en hals van Wolf in natuurlijke kleur.

X)Volgens Nederlands Adelboek 1913, en Ned. Patriciaat 1910:

Een van zilver en rood geblokt Sint Andrieskruis 9 zilver en 8 rode vlakken. Gekroonde helm met zilver en zwarte dekkleden. Helmteken: 'n zilveren drakenkop met rode pijltong.

Volgens L'Arm.gén.de la noblesse belge:

De Sable au sautoir échiquetó d'argent et de gueules. L'écu surmonté d'un haume d'argent couronné, grillé, colleté et de Sable. Cimier: une tête et col de loup au naturel lampassés de gueules.

Dat is vertaald:

In zwart. Een schuinkruis, geruit van zilver en rood. Boven het wapenbeeld een zilveren helm, gekroond (rang kroon van Baron) in goud, evenals de tralies, de halsband en de zoom; Gevoerd met rood en voorzien van dekkleden in zilver en zwart. Helmteken: Kop en hals van wolf in natuurlijke kleur, met rode tong. xx)

De familie van Erp ontleent haar naam, en waarschijnlijk ook haar oorsprong, aan het dorp ERP, bij Veghel, een der meest aanzienlijke van het oude Pedeland, of Peelland, in het huidige Noord-Brabant.

We vinden al vroegtijdig leden van deze familie, begiftigd met de waardigheid van ridder en schepen. Butkens haalt o.a. aan: Gerlach, rider en schepen in 1235; Jan, ridder in 1247, 1248, 1250; Godefridus, schepen in 1279, Gerlach in 1285, Jan in 1290. Men bewaart in 's Hertogenbosch de zegels van de verschillende van deze magistraten en van hun opvolgers van dezelfde naam. Allen hebben als wapen een geruit Sint Andrieskruis. Soms hebben ze verschillen in het "breken" van het wapen en in het Helmteken. Dit machtige geslacht dat men stam zou kunnen noemen, heeft talrijke takken verspreid in het land van zijn oorsprong, en ook wortel geschoten in de omgeving, in het bijzonder in het land van Gelder, het land van Julich (Rijnland), en het land van Horn (bij Roermond). Als het onmogelijk is de personen te rangschikken die deze naam dragen, en die men zo veelvuldig aantreft in oude documenten, het is even moeilijk om het verband tussen de verschillende takken onderling, en hun verhoudingen tot de belangrijkste stam te bepalen. We zullen ons dus moeten beperken tot het uit de weg ruimen van enkele onjuistheden en tot het nader beschouwen van enkele gegevens die we aantreffen in de "Annuaire de la noblesse de Belgique" van 1880, om te trachten de verschillende takken achtereenvolgens aan te geven.

De familie van Erp is een van die, welke haar genealogie te danken heeft aan een even geleerde als serieuze genealoog, de baron van Spaen La Lecq, die de eerste president was van de hoge raad van Adel (1815-1817), en die zich vooral beziggehouden heeft met de geschiedenis van Gelder. Behalve verscheidene gedrukte uitgaven zijn er nog verschillende genealogische bundels van zijn hand, die in de archieven van de Hoge Raad bewaard worden, en ondergebracht zijn op het Ministerie van Justitie in Den Haag. Kleinzoon van iemand die bijzonder veel verdiensten had wat nasporingen betreft, en vele aantekeningen verzameld had, had hijzelf met de grootst mogelijke zorg alle archieven onderzocht waar hij maar toegang kon krijgen. Met behulp van de gegevens die hij aldus verzameld had, en met alles wat hij uit even zekere bronnen had kunnen putten, heeft hij geslachtslijsten opgemaakt waarvan iedere bewering gesteund wordt door een bewijs waarvan iedere oorsprong aangegeven is. Zijn studie over de familie van Erp zal ons als gids dienen bij een groot deel van deze notities, waarvoor wij trouwens ook andere archieven en authentieke documenten geraadpleegd hebben, waarvan baron van Spaen geen kennis had.

X) Noot van de vertaler. XX) Einde van de noot.

We zullen in het bijzonder melding maken van de registers der Schepenen van 's Hertogenbosch, die Mr.Jan de Grez, de geleerdste en meest welwillende naspeurder van de Brabants hoofdstad heeft doorlopen, en waaruit hij voor ons honderden uittreksels gemaakt heeft. Andere archieven zijn eveneens voor ons opengesteld, en we hebben er de kostbaarste inlichtingen uit verzameld. ??


New Ga ook eens op deze genealogische site's kijken New

Home

NedStat  NedStat   TopStat  TopStat

(laatste update 24.02.2004 21:49 )

Eventuele aanvullingen of opmerkingen graag een E-mail naar de Webmaster

© 1996-2011 Van Erp WebDesign


New Copyright textbestand New Privacyverklaring New Contact formulier New Hulp gevraagd New Waarschuwing New Bronnen New