Tak 9

Tak van Erp van Rott

Louis van Erp woonde in Grave, in ’t land van Cuyck. Hij verwierf in 1431 van Hillegonde van Padbroeck en van Mechtilde van der Donck, ’n rente op ’t bosch van Beckenbosch in Baegen.

Louis van Erp, zoon van Louis, is schuldenaar, met Jan van Erp, heer van Waalwijk, van de heer van Batenburg in 1450. Hij had ’n zoon die volgt:

Jan van Erp, huwde met Elisabeth Snavel, dochter van Hendrik en van Rogere N. Hij ontvangt in 1495 van z’n moeder, ’t eigendom van Rott, in Eschaeren. (Feodale Hof van Cuyck). Hij leefde niet meer in 1520, en had als kinderen:

Louis, die volgt.

Arnold, die Rott ontvangt in naam van de kinderen van z’n broer Louis in 1520. En draagt het over, alsof hij de eigenaar ervan was, aan Willem van Ysselstein. (Feodale Hof van Cuyck). Dit gebeurde in 1530.

Louis van Erp, stierf nà z’n moeder, en vòòr z’n vader, en vòòr het jaar 1520.

Hij was de vader van:

Jan, die volgt.

Elisabeth, gehuwd met Jacques van Hoern, ze krijgt door overdracht van haar broer Jan (zie V) Rott in bezit, in 1545, en gaf ’t vruchtgebruik van dit goed aan haar man 1553, en stierf zonder kindern.

Jan van Erp, slaagt erin de verkoop van Rott, onrechtmatig tot stand gebracht door zijn oom, te niet te doen, en droeg dit goed over aan zijn zuster in 1545. Erfgenaam van deze laatste, kwam hij in ’t bezit van Rott in 1559 en leefde niet meer in 1578.

Men weet dat hij twee kinderen had:

Louis, die Rott kreeg in 1573, en zonder kinderen stierf in 1599.

Agnès, die Rott verkreeg bij de dood van haar broer in 1599. Zij was gehuwd met Hendrik Jacobs in 1603, en haar kinderen verlorende hebbende, verkocht zij Rott in 1627. (Feodale Hof van Cuyck).

Aan deze tak is waarschijnlijk verwant Thomas van Erp, geboren te Gorcum, zoon van Jan, uit ’s Hertogenbosch, en van Beatrix de Bie. Deze beroemde geleerde, geboren in 1584, overleden in 1634, geniet een wereldreputatie door z’n werk over de oosterse talen (zie Jean Meursius: Athenae Batavorum, Valère, André en Mobert).Een bloedverwante van Thomas, calviniste zoals hij, Christine, dochter van Arnold van Erp, geboren te Antwerpen, huwde met Pieter Corneliszoon Hooft, ridder in de orde van de Heilige Geest, drossaart van Muyden, geboren in 1581, overleden in 1647, een der beste Nederlandse dichters, zoon van Cornelis, burgemeester van Amsterdam.

Hendrik van Erp kreeg ’t leen van Elsoff, in Geffen, in 1433, en ’t leen Ten-Berg, afkomstig van de familie Cock van Neerynen in 1453. (Feodale Hof van Cuyck).

Jan van Erp, écoutète van Grave voor de hertog van Gelder in 1494, onderhandelen samen.


New Ga ook eens op deze genealogische site's kijken New

Home

NedStat  NedStat   TopStat  TopStat

(laatste update 24.02.2004 20:44 )

Eventuele aanvullingen of opmerkingen graag een E-mail naar de Webmaster

© 1996-2011 Van Erp WebDesign


New Copyright textbestand New Privacyverklaring New Contact formulier New Hulp gevraagd New Waarschuwing New Bronnen New