Terry van Erp Timmerservice

Allround onderhouds en timmerbedrijf

Tungolie (Chinese houtolie)

Tungolie of Chinese houtolie wordt wel de koningin onder de oliën genoemd. Lees hier waarom…

Reeds eeuwen lang wordt Chinese houtolie gebruikt voor het maken van onder andere verf en inkt en natuurlijk voor het afwerken van allerlei houten voorwerpen. Tung olie wordt gewonnen uit de zaden van de Tungboom. Tungolie wordt door professionals gebruikt om houten voorwerpen af te werken. Tungolie wordt  dan ook gezien als de beste natuurlijke olie-afwerking is die er bestaat. Ook wordt Tungolie in verf en inkten toegepast.

 


 

Pure houtolie is een afwerkingsproduct dat een sterk, flexibel en waterafstotend oppervlak geeft. Tung olie is een drogende olie net als lijnolie, zonnebloemolie, walnootolie etcetera. Tung olie wordt in China niet alleen gebruikt voor het afwerken van hout maar ook voor het afwerken van steen. Bovendien wordt Tung olie gezien als de beste bescherming voor houten schepen. Volgens overlevering was Marco Polo degene die Tung olie introduceerde in de Westerse landen hoewel het bij ons tot de 19e eeuw slechts beperkt gebruikt werd. In de 19e eeuw werd Tung olie echter “ontdekt” door verf- en vernismakers als een zeer waardevol ingrediënt voor hun produkten en tegenwoordig wordt de kwaliteit van een produkt dan ook wel bepaald op basis van het percentage aanwezige Tung olie in dat produkt. Inmiddels heeft Tung olie bij velen dan ook de voorkeur verkregen boven lijnolie omdat het sterker is, minder vergeelt en niet zo donker wordt met de tijd.

Omdat de Tungboom erg vorstgevoelig is wordt deze overigens alleen succesvol geteeld in China en Zuid Amerika waardoor de aanvoer van Tung olie beperkt en de prijs ervan derhalve vrij hoog is.

Pure Tung olie is waterbestendig, dringt goed in, is elastisch en scheurt normaliter niet. Tung olie geeft snel een stevige laagdikte, beschermt het hout uitstekend en geeft een transparante, zijdeachtige afwerking. U bewaart Tung olie het beste in een afgesloten fles met zo min mogelijk zuurstof (volle flessen dus). Rauwe Tung olie ruikt enigszins naar noten, is lichtgeel van kleur en bevat geen verdunners of droogstoffen. 

 

Toepassing

Het oppervlak dient glad en stofvrij te zijn alvorens de Tung olie wordt aangebracht. Ook eventuele sanding sealers, beitsen en poriënvullers dienen reeds toegepast te zijn.

 • Verdun de eerste laag Tungolie met circa 25 tot 30% terpentijnolie en breng de Tung olie ruim op het oppervlak aan. Het kan desgewenst  in het hout gewreven worden met behulp van een dot of een oude lap.
 • Laat de Tung olie circa 30 minuten intrekken en verwijder dan de overtollige Tung olie met schone, droge lappen.
 • Controleer na opnieuw een half uur of er alsnog natte plaatsen zijn ontstaan en verwijder ook daar de overtollige Tung olie.
 • Laat de lagen steeds 2 tot 3 dagen drogen; open porige houtsoorten liever nog een dag langer, alvorens een volgende laag aan te brengen.
 • Verdun de tweede laag met circa 10% terpentijnolie en breng de daaropvolgende lagen onverdund aan tot het hout voldoende verzadigd is.

Hoeveel lagen Tung olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor decoratieve objecten zijn normaliter 2 tot 4 lagen Tung olie meer dan voldoende; op objecten die intensief gebruikt worden kunnen soms wel 10 lagen Tung olie worden aangebracht.

 

Om deze Chinese houtolie te verdunnen wordt terpentijnolie gebruikt (let op: terpentijnolie is iets anders dan terpetine). U kunt daarvoor de Tungolie mengen met bijvoorbeeld 50% terpentijnolie waardoor u niet alleen het indringend vermogen (en daarmee de beschermende waarde) verhoogt maar waarmee u ook tevens de droogtijd van de oliefilm verkort. Als u de droogtijd van de olie nog verder wilt verkorten kunt u natuurlijk (eventueel aanvullend) aan de terpentijnolie ook een scheutje Siccatief toevoegen.

De droogtijd kan uiteraard ook sterk verkort worden door 3 tot 5% Siccatiefaan de Tungolie toe te voegen.

 

Door het sterk waterafstotend karakter van Tung olie is het een uitstekende afwerking voor keukentafels, snijplanken, douchebetimmeringen en dergelijke. Omdat Tung olie bovendien voedselveilig is kan het ook prachtig worden gebruikt voor het afwerken van kinderspeelgoed en meubelen. Ook in de werkplaats is Tung olie een heerlijk product. Het geeft namelijk een prima waterafstotende bescherming op alle metalen machine-onderdelen zoals de tafels en geleiders van zaag-, boor- en freesmachines. Het spreekt natuurlijk voor zich dat ook de houten handvatten van uw beitels in de werkplaats Tung olie als echte verwennerij ervaren.

 

Tung olie geeft zoals gezegd een zijdematte afwerking. Wie een hogere glans wil bereiken op werkstukken die binnen staan zet het werkstuk na het afwerken met Tungolie in de Traditionele was.

 

Onderhoud van een met Tung olie afgewerkt oppervlak is heel eenvoudig. Door periodiek een dunne nieuwe laag Tung olie aan te brengen met behulp van een doekje hersteld u eventuele beschadigingen en verhoogd u tevens het patina van oudere voorwerpen. Een vloer of ander houten voorwerp dat van een laag Tung olie is voorzien hoeft dan ook nooit meer kaalgemaakt te worden maar slechts van een nieuw laagje te worden voorzien om het oppervlak steeds mooier te maken.

 

Let op: net als bij Lijnolie bestaat de kans op spontane ontbranding van de gebruikte lappen. Laat deze dus uitgespreid drogen, bewaar ze onder water of in een afgesloten metalen trommel. Nooit een opgefrommelde lap tussen de houtsnippers gooien!

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Tungolie (Chinese houtolie)”

 1. avatar Toon schreef:

  Dus dit is ook geschikt voor buiten?

 2. avatar colani schreef:

  Zeker geschikt voor buiten, als je maar genoeg lagen aanbrengt.

 3. avatar speelgoed schreef:

  Kunt u dit leveren, en zo ja tegen welke prijs?

  • avatar colani schreef:

   Beste Speelgoed,

   Ik lever deze producten zelf niet, maar als u zoekt op “Tungolie (Chinese houtolie)” komt u het vanzelf tegen.
   Kost ongeveer 12 euro per halve liter.

   Grtz Terry

Leave a Reply